Pletbehandling af Clipper striktrøjer

De fleste pletter går af i vask 

Jo hurtigere man kan fjerne en plet, jo nemmere er det. Brug ikke skrappere midler end nødvendigt. De fleste pletter går af i vask, måske endda med rent vand. Men selvfølgelig vil man ind i mellem komme ud for genstridige pletter, som vanskeligt lader sig fjerne – især på uld, som ikke tåler temperaturer over 40oC.

 

Husk at uld generelt hverken tåler klor, enzymer, blegemidler eller varme opløsninger. Er du i tvivl, om tøjet tåler rensemidlet, så prøv det på en indvendig søm. Uld tåler heller ikke at gnides hårdt. Det er bedre at skylle, dyppe og suge op – evt. dampe – pletten for at opløse den. Gør f.eks. sådan: Læg tøjet med pletten opad på et sugende, rent underlag – flere lag ufarvet køkkenrulle eller et gammelt frottéhåndklæde. Fugt en hvid tøjstump med rensemidlet og dup pletten uden at gnide – udefra og ind mod midten. Brug så lidt rensemiddel som muligt. Flyt stoffet med pletten fra tid til anden, så underlaget kan opsuge mest muligt. Dup til sidst med en tør klud. Kan du ikke fjerne pletten, så overlad arbejdet til et renseri. Nedenstående råd gælder for uld som kan vaskes...

Sådan fjernes pletter

Blod

Skyl straks med rigeligt koldt vand fra hanen eller i koldt vand tilsat 1 skefuld salt til 1 liter vand, før tøjet vaskes. Gamle blodpletter på uld kan som regel ikke fjernes.

Blæk, blåt

Sug op med en klud fugtet med vand. Dyp i sødmælk eller dup med 8% salmiakspiritus. Vask i rent vand.

Blæk, rødt eller grønt

Dup straks med husholdningssprit. Vask tøjet.

Chokolade/fedt/smør/margarine/olie

Fugt pletten med opvaskemiddel. Lad tøjet ligge 4 – 6 timer og vask det.

Frugt/juice/vin

Skyl straks med vand og vask tøjet. Gamle pletter: Lad tøjet ligge 4 – 6 timer og vask det. En farverest kan evt. affarves. Til uld kan bruges natriumdithionit – 1 tsk. Til ½ liter vand (max 40oC) i en plastbalje. Dyp pletten i opløsningen til pletten forsvinder og skyl grundigt i rent vand.

Kaffe/græs

Skyl straks under rindende vand. Dyp gamle pletter i sødmælk og fugt derefter med opvaskemiddel. Lad tøjet ligge 4 – 6 timer og vask det. Det gælder også for pletter af kaffe med fløde.

Kuglepen/spritpen

Dyp pletten i sødmælk. Fugt derefter med opvaskemiddel. Lad tøjet ligge 4 – 6 timer og vask det. Gamle pletter dyppes med husholdningssprit.

Læbestift/makeup/solcreme

Dyp i sødmælk og fugt derefter med opvaskemiddel. Lad tøjet ligge 4 – 6  timer og vask det.

Neglelak

Dup med acetone.

Pudder

Fugt pletten med opvaskemiddel, lad det ligge 4- 6 timer og vask det. En eventuel farverest kan fjernes ved at duppe med husholdningssprit. NB! Tøjet skal være tørt, så virker spritten bedst.

Stearin/voks

Læg en plastpose med is på pletten eller læg tøjet i fryseren. Knæk eller fjern mest muligt. Fugt derefter med opvaskemiddel. Lad tøjet ligge 4 – 6 timer og vask det.

Tyggegummi

Læg en plastpose med is på pletten eller læg tøjet i fryseren. Knæk eller fjern mest muligt. Læg en tot vat med benzin under pletten, når den er blevet blød igen, og dup forsigtigt med benzin på selve pletten.

Æg

Fugt pletten med opvaskemiddel. Lad tøjet ligge 4-6 timer, vask det eller damp pletten (brug en fugtig klud).